Wat doet een interieurarchitect?

Mijn eerste half jaar is zo goed als rond en oh boy, wat is het voorbij gevlogen. De afgelopen maanden heb ik een aantal heel toffe projecten mogen ontwerpen. De komende maanden kan ik daar stilaan meer en meer resultaten van laten zien, want stilaan komt hier en daar de uitvoering eraan. Ik heb enorm veel toffe mensen leren kennen, en een hoop hele leuke en vaak ook constructieve gesprekken gehad.

Tijdens een van de gesprekken die ik heb gehad, kwam naar voren dat het toch niet 100% duidelijk is wat ik nu juist doe. Tijd voor een nieuw blogartikel dus!

Interieurarchitect

Ik ben interieurarchitect van opleiding. Dit houdt in dat ik mij bezig hou met het optimaliseren van jouw interieur. Hierbij draait het niet zozeer om de aankleding of styling ervan, maar ga ik echt in de diepte kijken naar wat de functie is van een ruimte. Naargelang deze functie bekijk ik hoe de ruimte optimaal ingedeeld kan worden. Een kinderkamer heeft zo zijn andere eisen dan een keuken of een kantoor en zal dan ook een andere aanpak vragen.

Omdat interieurarchitecten een interieur zo optimaal mogelijk indelen, is het nuttig om zo vroeg mogelijk in je bouwproces beroep te doen op een interieurarchitect. Zo werken wij vaak nauw samen met architecten om te anticiperen op impactvolle veranderingen aan een gebouw. En ook tijdens renovaties bekijken we eerder naar de indeling dan naar de aankleding. De esthetiek is uiteraard een zeer belangrijke factor in het onwerpproces, maar allereerst zorgen we ervoor dat de basis goed zit. Pas daarna gaan we op zoek naar de juiste materialen en bijbehorende kleuren. De styling komt pas helemaal op het einde.

Een interieurarchitect bekijkt jouw interieur op een andere manier dan jij dit zou doen. Doordat ik niet emotioneel betrokken bent bij jouw huis of winkel, ga ik het ontwerp op een heel andere manier benaderen. Hierdoor durf ik verder te gaan in het zoeken naar oplossingen dan dat jij zou doen, en kom ik vaak met ideeën waar je zelf niet aan gedacht zou hebben. En net dat is de meerwaarde die een interieurarchitect kan bieden.

21-01-14 - Nora.jpg

Wat kan ik voor jouw betekenen?

  • Ga je bouwen maar heb je nog wat twijfels over je plan? Ik bekijk voor jou de bouwplannen voor de werken starten. Zo werken we eventuele pijnpunten weg waardoor je straks 100% tevreden bent met je nieuwe woning.

  • Heb je al een bestaande woning maar sluit deze niet aan met hoe je woont of wilt wonen? Ik zoek met jou naar een optimale indeling. We bekijken hoe jouw woning georganiseerd moet worden en welke ingrepen we kunnen doen om jouw interieur passend te maken bij jouw levensstijl.

  • Ontwerpen van specifieke onderdelen voor een ruimte op maat is iets wat ik zeer graag doe. Dit kan het ontwerp voor een keuken of badkamer zijn maar evengoed een dressingkast of zitbank. Hierbij kijken we naar wat er functioneel nodig is en naar welke materialen hier dan het best bij aansluiten.

  • Een verbouwingsproces vraagt veel tijd. Nog voor de werken starten, gaat er een hele boel werk aan vooraf. Het opmaken van uitvoeringsplannen, het aanvragen en vergelijken van verschillende prijsoffertes voor de aanneming en tijdens de werken ook de opvolging en coördinatie zijn tijdsintensief. Dit combineren met een drukke job en/of een gezin is niet evident. Dit is dan ook iets wat ik ook met plezier van jou overneem.

  • Zoek je iemand die kleuradvies of styling doet? Dan verwijs ik je graag door naar een interieurstylist. Bij een volledig verbouwproject adviseer ik je hier wel graag bij.


Vorige
Vorige

Welk werkblad kiezen voor je keuken?

Volgende
Volgende

Hoe de lichtinval je kleuren beïnvloedt.