Joke Holvoet

View Original

Hoe de lichtinval je kleuren beïnvloedt.

In een vorig blogbericht had ik het over human centric light en hoe daglicht onze gezondheid kan beïnvloeden. Ook in de woning is het geen slecht idee om rekening te houden met de stand van de zon. Een goede oriëntatie van je woning en een indeling gebaseerd op de lichtinval kan een positief effect hebben op je persoonlijke energieniveau én op je energiefactuur.

Oriëntatie

Denk bij de inrichting van je woning na over hoe je deze gebruikt, in functie van de zon. Een ontbijthoek in het oosten kan profiteren van verkwikkende ochtendzon, een terras gericht op het westen kan een leuke plek zijn om te aperitieven bij zonsondergang.

Een tuin gericht op het zuiden is iets wat bij veel mensen op hun verlanglijstje staat. Het is dan ook de richting waar je het meeste zon gaat hebben. Hou er echter rekening mee dat dit effect zal hebben op de warmte binnen. Zuidgerichte kamers kunnen in het noorden de welkome zonnestralen binnentrekken, maar in de zomer heel warm worden. Een goede zonnewering, een luifel of goed doordachte beplanting kunnen helpen dit te beperken.

Kamers in het noorden hebben geen rechtstreekse lichtinval, maar profiteren van een constant licht. Deze ruimtes zijn ideaal voor kunstateliers of werkplaatsen. Ook functionele ruimtes zoals de garage of berging kan je hier plaatsen. Deze ruimtes hebben geen grote glaspartijen nodig. Hou je van een koele slaapkamer? Dan kan je deze ook gerust aan de noordkant zetten.

De invloed van de lichtinval op kleuren

  • Licht uit het zuiden is het best te combineren. Zowel warme als koele kleuren komen mooi uit in dit licht, dankzij de warme gloed die het uitstraalt. Hou er rekening mee dat felle of donkere kleuren overheersend kunnen overkomen.

  • Het licht uit het noorden is moeilijker te combineren. Doordat dit koeler is, zal het koele tinten zoals blauw of grijs grauwer doen lijken. Kies hier dan ook best voor warmere tinten. Ga je voor een neutrale kleur? Kies dan een tint met een gelere ondertoon. Roze, koper of goud kunnen zeer mooi zijn in noordgerichte ruimtes.

  • Wanneer je kamer naar het westen is georiënteerd, zal je licht binnen krijgen dat ‘s ochtends een koelere gloed heeft en naar de avond toe geler zal worden. Dit licht bevat veel natuurlijke lichtreflectoren. Hierdoor krijg je een luchtige sfeer in huis. Pasteltinten en lichte tinten zullen deze nog versterken. Donkere kleuren daarentegen gaan het effect afzwakken. Deze komen hier dan ook iets minder tot hun recht.

  • Licht uit het oosten is het meest veranderlijk. Door de koelere ondertoon, zullen blauwe en groene tinten hier het mooist tot hun recht komen.