Laminaat of melamine?
Melamine en laminaat zijn ongetwijfeld de meest gebruikte keuzes voor het maken van kasten. Op het eerste zicht zijn de twee materialen niet van mekaar te onderscheiden. Toch zijn er verschillen die jouw keuze kunnen beïnvloeden.
Laminaat
Laminaat, ook wel HPL of high pressure laminate, wordt opgebouwd uit verschillende lagen papier en houtvezel. Deze worden onder hoge druk en hoge temperatuur samengeperst met fenolhars. Hierdoor wordt een heel harde en zeer dichte plaat gecreëerd. De toplagen zijn zo hard, dat zonlicht en water niet in de plaat kunnen doordringen. De bovenste laag die mee geperst wordt, is een laag die voorzien is van een print. Dit kan een effen kleur zijn, maar ook houtstructuren, steenimitaties en andere decors zijn mogelijk. Door de mal te voorzien van textuur, kan bovendien een reliëf in de plaat worden gedrukt.
Deze toplaag van ongeveer 0,8mm dikte wordt dan op een drager naar wens verlijmd. Spaanplaat en mdf zijn veelgebruikte platen, maar ook multiplex of platen met specifieke toepassing zijn mogelijk. Daarna kunnen deze platen verzaagd worden tot meubelstukken of wandbekleding.Doordat de laag ondoordringbaar is voor water, is laminaat de goede keuze voor keukens en badkamers of maatwerk dat meer afziet.
Er zijn verschillende soorten laminaat op de markt. Naast de standaard decors, heb je laminaten die door en door gekleurd zijn en daardoor ideaal voor verstekken omdat je zo geen zwarte kern ziet. Enorm populair zijn de matte laminaten met vingerafdrukvrije film.
Melamine
Bij melamine wordt slechts 1 of 2 lagen rechtstreeks op de drager geperst. Je krijgt m.a.w. een dunnere laag. Het voordeel hiervan is dat je een plaat hebt die meteen klaar is voor verwerking. Melamine platen worden vaak gebruikt voor de binnenkant van de kasten. Enkel wanneer je deze heel intensief gebruikt zou ik daar laminaat voor gebruiken, maar normaal gezien is melamine de perfecte keuze hiervoor.
Melamine is goedkoper in aankoop dan laminaat. Dit kan dan ook een doorslaggevende factor zijn bij de keuze van je materiaal. Sommige fabrikanten bieden bovendien melamine met een dikkere toplaag aan, waardoor deze beter bestand zijn tegen stoten.
Ook melamine is beschikbaar in een aantal decors, maar het gamma is minder uitgebreid dan het gamma laminaten. Sommige fabrikanten bieden dezelfde kleuren en decors aan in melamine en in laminaat zodat deze mooi te combineren zijn. Hou er wel rekening mee dat je een klein verschil gaat blijven zien, doordat deze op een andere manier zijn samengesteld.
Ik zet graag nog even de eigenschappen op een rij. Kleine kanttekening: elk decor en afwerking heeft zijn eigen eigenschappen. Sommige decors zijn minder krasbestendig of gevoeliger voor vingerafdrukken dan andere. En dit geldt zowel voor laminaat als voor melamine.
Laminaat
Iets duurder in aankoop
In bepaalde decors ook geschikt voor werkbladen
Voor verticaal en horizontaal gebruik (mits uitzonderingen)
Groot gamma
Krasbestendig
Gemakkelijk in onderhoud
Beter bestand tegen stoten dan melamine
Melamine
Goedkoper
Ideaal voor de binnenkant van de kasten
Voor verticaal gebruik en kasten die niet afzien
Minder beschikbare decors
Krasbestendig
Gemakkelijk in onderhoud
Compact laminaat
Compact laminaat wordt ook wel volkern genoemd. Hierbij wordt hetzelfde procédé gevolgd als bij het maken van laminaat, maar er wordt een dikkere plaat gecreëerd. Deze plaat kan gebruikt worden voor kastdeuren, werkbladen en andere toepassingen. Bijkomend voordeel is dat deze waterdicht is en bijgevolg ook buiten kan worden gebruikt. Kies dan wel voor een plaat met UV-filter, zodat de plaat niet zal verkleuren.