Joke Holvoet

View Original

Kleur mag weer!

Kleur is in! Hoera! Hoewel beige interieurs zeker niet weggaan (en dat hoeft ook niet), maakt kleur opnieuw een opmars in de interieurs. Maar hoe pak je dit aan? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ik help je hier graag mee verder. Hieronder een aantal manieren om er zelf mee aan de slag te gaan. Elk toe te passen met een zachte aanpak of met knalkleuren, afhankelijk van je eigen smaak. Op naar een interieur bomvol kleur!

Jorge Bibiloni Studio

2. Zwart - wit

Ook kiezen voor zwart en wit is bewust kiezen voor kleur. Vergis je niet: een zwart-wit pallet is moeilijker dan je op het eerste gezicht zou denken. Wanneer je voor de verkeerde tinten of afwerkingen kiest, kan je een heel kil, ongezellig interieur als resultaat krijgen. Bekijk dus zeer goed welk wit je kiest. Ga je voor een eerder kille ondertoon of neig je meer naar crème?

Ook in zwart zijn enorm veel variaties. Een mooie zwarte fineer of zwarte marmer met prachtige ader kunnen een enorme meerwaarde betekenen. Zoals je mij wel vaker zult horen zeggen: speel met texturen. En heel belangrijk bij deze aanpak: kies de juiste verlichting. Hiermee kan je de nodige warmte en gezelligheid toevoegen, en krijg je een elegant resultaat.

4. De 30-60-10 regel

Onafhankelijk van de stijl waarin je je interieur inricht, zal deze regel je helpen met een uitgebalanceerd kleurenpalet. Om te beginnen kies je de basiskleur. Meestal zal dit een neutrale tint zijn, maar dat hoeft zeker niet. Deze kleur zal 60% van je kleurenpalet vormen. Daarnaast ga je op zoek naar de secundaire kleur, die goed is voor 30%. Deze kleur gebruik je om contrast te creëren. Tenslotte is er nog de derde kleur, de overige 10% van je palet, waar je accenten mee gaat leggen en wat meer pit in je interieur gaat brengen.

5. Accessorize

Heb je geen zin om je muren, kasten of zetel in een felle kleur te maken? Met accessoires kan je een hele hoop kleur inbrengen. Leuke kussens, kaarsen, een opvallend schilderij … je kan er eindeloos mee spelen. Het grote voordeel is dat je op een heel snelle manier een totaal andere look aan je inrichting kan geven, zonder meteen grote werken uit te moeten voeren.

5. Colour blocking

Colour blocking is spelen met kleurvlakken van een andere kleur. In de keuken die ik voor Steffi mocht ontwerpen, spelen we bijvoorbeeld met blauw, turquoise en groen. Er zijn verschillende opties mogelijk om met colour blocking aan de slag te gaan.

  • Complementaire kleuren: contrasterende kleuren
    Complementaire kleuren staan tegenover mekaar in de kleurencirkel, zoals rood en groen. Op het eerste zicht lijken deze combinaties niet zo geweldig, maar wanneer je ze goed toepast, in de juiste verhouding, kunnen deze kleuren een fantastische combinatie vormen. Roze met groen bijvoorbeeld lijkt een gekke combinatie, maar kan een fantastisch resultaat geven.

  • Aangrenzende kleuren
    Hiervoor mag je ook de kleurencirkel vastpakken, maar hierbij kiezen we geen kleuren die tegenover mekaar staan, maar kleuren die naast mekaar liggen.

  • Licht - donker contrast
    Door te spelen met licht en donker, kan je de perceptie van de ruimte aanpassen. Je creëert als het ware een optische illusie. Je kan er de ruimte mee doen verbreden of verhogen, dingen naar voren doen brengen of juist doen verdwijnen. Bedenk door te werken met dit contrast dat je je blikveld kan sturen naar bepaalde objecten of delen van de ruimte.

  • Warm - koud contrast
    Ook deze techniek kan je gebruiken om een optische illusie te creëren. Hierbij zet je een warme kleur (rood, oranje, geel) naast een koelere kleur (blauw, groen, paars). De verhouding tussen de kleuren zal je interieur warmer of kouder maken. Bedenk goed hoe de lichtinval in de ruimte is. Zo heeft licht dat uit het oosten komt een blauwere ondertoon, waardoor blauwe en groene tinten mooi gaan uitkomen.

  • Spelen met verhoudingen
    Hoe je speelt met verschillende kleuren heeft een effect op hoe je de kleuren gaat waarnemen en hoe ze bij jou gaan aanvoelen. Een gemakkelijke manier te zoeken naar de juiste verhouding, is om ze op losse papiertjes te schilderen en te verschuiven. Een klein streepje van één kleur naast een groter kleurvlak van een andere tint, kan vaak een mooier effect geven dan wanneer je evenwaardige hoeveelheden toepast.

Joke Holvoet

Hopelijk heb je iets aan mijn tips en heb ik je goesting doen krijgen om ook met kleur te spelen. Wil je graag meer kleur in je inrichting, maar weet je toch nog niet goed hoe? Ik help je graag verder.