Joke Holvoet

View Original

Je tuin als verlengde van je huis

John Pawson

Materialen geschikt voor binnen en buiten.

Keramische tegels

Tegels zijn een voor de hand liggende keuze om door te trekken naar buiten. Niet elke tegel is echter geschikt. Vraag zeker aan jouw leverancier voor een vorstbestendige tegel zodat deze niet kapotvriest in de winter. Deze tegels zijn dikker, waardoor ze beter bestand zijn tegen een onstabielere ondergrond en tegen de vorst. Let er goed op dat de tegels op een drainerende onderlaag worden geplaatst en dat ook de voegen drainerend zijn, en dus water doorlaten. Ook dit zal ervoor zorgen dat water dat je tegels niet kapotvriezen.

Hou er rekening mee dat gladde tegels buiten niet ideaal zijn. Door regen of dauw worden deze immers enorm glad. Kies dus best voor tegels met antisliplaag. Dit kan natuurlijk wel een verschil geven in look met de tegels binnen, maar mits de goeie keuze valt dit heel goed mee. En veiligheid primeert hier toch.

Hou je van een parket? Dan zijn tegels met een houtstructuur een leuk alternatief. Ook hier zijn leuke vorstvrije alternatieven voor te vinden, zodat je ongetwijfeld jouw ideale tegel zal vinden. En ook terrazzotegels kunnen een leuk verlengde zijn van je binnenruimte.

Gietvloer

Een gietvloer visueel doortrekken naar buiten is een zeer mooie look, maar niet de meest eenvoudige oplossing. Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Informeer dus zeer goed bij de leverancier naar de mogelijkheden.

Een gietvloer wordt in lagen aangebracht. Elke laag moet goed uitdrogen. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn hierbij enorm van belang. Een gietvloer voor je terras wordt dan ook bij voorkeur in de zomer geplaatst. Je kan uiteraard ook je terras wind- en regendicht maken, maar dit zal de nodige extra kosten met zich meebrengen.

Net zoals bij tegels is een antisliplaag in het geval van een gietvloer een absolute must. Gietvloeren zijn zeer glad wanneer ze nat zijn, en dan zijn ongelukken snel gebeurd. Te ruw is ook niet ideaal, want dan ga je de vloer niet goed kunnen onderhouden. Daarnaast kies je best voor een vloer met UV-filter. Deze zorgt ervoor dat je vloer niet gaat verkleuren onder invloed van de zon.

Hou er rekening mee dat je de vloer niet zomaar kan doortrekken. En dit geldt voor alle vloertypes die ik bespreek. De vloer binnen zal een hele andere opbouw nodig hebben dan de buitenvloer. Het is zeer belangrijk dat er geen koude bruggen gecreëerd worden, en dat er geen water in de woning kan vloeien. De ondervloer moet zeer stabiel zijn. Enerzijds om scheurvorming tegen te gaan. Anderzijds kan opgehoopt vocht in de ondergrond blazen veroorzaken, wat je vloer om zeep helpt. Een vochtwerende ondervloer is dan ook aan te raden.

Beton

Beton kan je op verschillende manieren toepassen. Betontegels zijn een goede keuze voor wanneer je niet veel opbouwhoogte hebt. Door te kiezen voor grote tegels, beperk je het aantal voegen. Standaard betontegels zijn ruw, en absorberen daardoor water en andere zaken, maar zijn wel antislip. Betontegels met een toplaag in epoxy of polyurethaan zijn gladder en vuilafstotend. Hierdoor gaan ze langer mee en zijn ze gemakkelijk in onderhoud.

Een andere optie is een gegoten betonvloer. Deze is minimum 7cm dik. De toplaag wordt afgewerkt volgens jouw voorkeur. Je kan kiezen voor een gepolierde look. Afhankelijk van de mate waarin deze gepolierd worden, zal deze vloer gladder zijn bij nat weer. Wil je een aparte oppervlakteafwerking? Dan kan je kiezen voor printbeton. Hierbij wordt een mal met print in de toplaag geduwd, wanneer deze bijna droog is. Je krijgt m.a.w. de imitatie van kasseien, klinkers of hout.

Kies je voor een uitgewassen betonvloer, dan wordt de toplaag uitgespoeld, zodat de steentjes in de beton zichtbaar worden. Ook borstelen is een optie. De fijne borstelstrepen zorgen voor een antisliplaag. Voor een extra persoonlijke toets kan je jouw betonvloer een kleur geven. En wil je graag toch een tegellook? Dan kan je voegen laten inslijpen.

Natuursteen

Natuursteen kan een hele mooie keuze zijn voor je vloer. Kies wel voor een vorstvrije soort. Marmer en sommige andere stenen zijn niet geschikt voor buitengebruik omdat ze te poreus zijn. Ook hier zal de antislipbehandeling belangrijk zijn. Niet elke afwerking zal binnen even aangenaam aanvoelen of even onderhoudsvriendelijk zijn. Maar er zijn zeker en vast mooie stenen en afwerkingen te vinden die zowel binnen als buiten én mooi én geschikt zijn.

Geef de tegels voldoende ruimte om uit te zetten onder invloed van wisselende temperaturen. Dit kan door flexibele voegen te voorzien. Opgelet wel! Buiten zullen de tegels meer ruimte nodig hebben om uit te zetten dan binnen en zal je dus ook meer dilatatievoegen moeten voorzien.

Andere manieren om de binnenruimte te verlengen

Hou er rekening mee dat een dergelijk profiel moeilijker is om te onderhouden. Vuil en zand kruipen gemakkelijk in het profiel. Hoe dieper het profiel, hoe moeilijker te reinigen.

Dergelijk raamprofiel kan bij een renovatie geplaatst worden. Maar hou er rekening mee dat hier meer breekwerk bij aan de pas zal komen. Bij een nieuwbouwwoning zal je van in de planfase rekening kunnen houden met al de details, waardoor een verzonken raamprofiel in dit geval gemakkelijker is.

De kracht van maatwerk

Een buitenkeuken, bar of ander meubel in het verlengde van je maatwerk binnen kan een enorm ruimteverlengend effect hebben. Je betrekt als het ware de binnenruimte met je tuin. Let er wel op dat niet elk materiaal geschikt zal zijn voor buiten. Een volkern met UV-filter, voor buitengebruik dus, is een goede keuze. Ook bepaalde houtsoorten zullen zeker mogelijk zijn. En waarom niet out of the box gaan en kiezen voor email in een toffe kleur?

Hou ook bij je meubilair rekening met een goede verluchting. Zorg dat regenwater of condens niet opgehoopt blijft in je kast. Voldoende bergruimte is noodzakelijk, ook buiten, maar het zou jammer zijn wanneer deze de omstandigheden buiten niet doorstaan.

Bedenk zeker wat je nodig hebt. Ga je echt intensief koken buiten? Dan kan een spoelbak met kraan zeker niet ontbreken. Een ingebouwde barbecue of pizzaoven kunnen een leuke aanvulling zijn op een praktische buitenkeuken. Ook bergruimte voor vuilbakken of gereedschap, zeker wanneer je geen apart tuinkot hebt, kunnen helpen met het verhogen van het comfort op je terras.

Kies voor comfort

Ga voor comfortabel buitenmeubilair. Een goede lounge-stoel of buitensalon zal er mee voor zorgen dat je de buitenruimte ten volste gaat benutten. Wanneer je deze uitkiest, zorg er dan voor dat de stijl matcht met de keuzes die je binnen hebt gemaakt.

Ook een goede verlichting is belangrijk. Deze kan een aanvulling zijn op de sfeer die je binnen hebt gecreëerd. En dit hoeven geen vaste lichtpunten te zijn. Mobiele verlichting kan zelfs je comfort nog verhogen. Wil je je comfort nog een stapje verhogen? Waarom dan niet kiezen voor terras-heaters, al dan niet met ingebouwde verlichting?

Tenslotte is ook de zonnewering van belang. Het type dat je kiest, kan een invloed hebben op hoe je de binnenruimte ervaart. Kies je voor shutters, een luifel of eerder voor een pergola? Het zijn verschillende soorten met elk een uniek uitzicht en elk een andere impact op je interieur.

Zichten

De laatste tip die ik graag wil meegeven is het spelen met zichten. Een badkamer met uitzicht op een groendak, een spoelbak die uitkijkt op de tuin of een woning die mooi aansluit op een terras met mooie beplanting… Door jouw meubilair (los én vast) zo te plaatsen dat je naar buiten kan kijken, creëer je binnenruimtes die in contact staan met buiten en waar je enorm graag zal vertoeven. Minimale raamkaders kunnen hierbij het gevoel van eenheid nog vergroten. Heb je niet de mogelijkheid om terrassen door te trekken in je woning, dan is dit een ideale manier om toch de buitenruimte bij je woning te betrekken.